Després de conèixer de primera mà l’horror dels Khmers Rojos, vam anar cap l’anomenada vuitena meravella del món i la nostra última parada del viatge: els temples d’Angkor.
Angkor es considera quasi una de les meravelles del món gràcies als molts temples que pots trobar al parc històric. Aquest està situat a uns pocs quilòmetres de la ciutat de Siem Reap a l’oest de Cambodja. Entre els temples més espectaculars hi ha l’Angkor Wat, que és el temple religiós més gran del món, i a més, és el símbol nacional de Cambodja. Fins i tot, està dibuixat a la bandera!
Aquest temple, és l’únic que no ha estat mai abandonat, ja que sempre ha estat habitat per monjos budistes, tot i que en un principi era un temple hinduista d’adoració al Déu Vishnú.
Primer de tot, i abans de començar a explicar una mica els temples que s’hi poden trobar us farem una petita explicació històrica de l’imperi que va dominar la regió: els Khmers.
ATENCIÓ: No confondre els Khmers amb els Khmers Rojos. Podeu trobar informació sobre els Khmers Rojos en aquest post.
Història dels Khmers
La història dels Khmers començar aproximadament cap a l’any 800 de la nostra era, en una zona on no hi havia hagut cap regne dominant. En aquell moment el sud-est asiàtic era terra de petits regnes que vivien en pau i harmonia entre ells.
Tot canvia quan comencen a aparèixer grups ètnics que conquisten o adhereixen altres tribus. Aquest fet es repeteix a Birmània i Tailàndia, i òbviament, a Cambodja també passa. En aquest cas són els Khmers.
Els primers Khmers provenien de la Índia, i en l’origen, la religió que professaven era la hinduista, però va anar derivant cap al budisme. També es poden veure restes d’influència índia en molts dels temples que encara queden en peu al parc històric d’Angkor.
Amb el pas dels anys, els reis van anar passant i la capital del regne anava creixent. En l’època de màxima esplendor de l’imperi Khmer a Angkor hi vivien més d’un milió de persones. Si ho heu llegit bé, més d’un milió!!
Durant l’època de màxima esplendor, l’imperi va arribar a dominar l’actual Vietnam, Laos, Birmània, Tailàndia, Malàisia i Cambodja. Tot això es va acabar cap al 1400, quan l’imperi va caure.
Caiguda dels Khmers
Respecte a la caiguda dels Khmers hi ha dues teories acceptades. La primera diu que va arribar una tribu de la Xina, que fugia de l’imperi Mongol (l’imperi més gran mai vist perla humanitat) i van arribar a Cambodja. Aquests es van anar introduint en la cultura Khmer, fins que van ser prou poderosos per a plantar cara al governants, provocant així la caiguda d’un imperi que havia durat més de 600 anys. Una altra teoria diu que: la caiguda va ser provocada per un seguit de desastres naturals com llargues èpoques de sequera. Això afegit a la decadència en general de l’imperi va provocar la desaparició.
Amb tot això, la població va abandonar Angkor per anar a viure en altres zones, provocant així que la selva es mengés (literalment) la ciutat. Només va quedar un temple lliure de la vegetació, Angkor Wat, l’únic temple d’Angkor que mai ha deixar de ser habitat.
Visitar Angkor
Si mai aneu a veure la vuitena meravella del món, teniu tres opcions:
– Comprar el tiquet d’un dia, amb un preu de 37 dòlars per persona.
– Comprar el tiquet de tres dies, amb un preu de 62 dòlars per persona.
– Comprar el tiquet de set dies, amb un preu de 72 dòlars per persona.
En qualsevol cas, el millor per a visitar-ho és llogar un tuk-tuk, que és una motocicleta amb un carro al darrera, on pagues a un senyor per a que et porti tot el dia a on tu desitgis.
Els temples més importants i impressionants del recinte històric són:
Angkor Wat
El temple religiós més gran del món. Dedicat inicialment al Vishnú, divinitat hinduista, va passar a ser temple budista al llarg dels anys. Actualment és un dels centres arqueològics més importants del planeta i és l’emblema nacional de Cambodja, fins i tot surt a la bandera.
Temple Bayon
Amb més de 54 torres, aquest temple és molt espectacular, ja que a sobre de cada torre, hi ha esculpida a la pedra quatre cares somrients, això fa que en tot el temple hi hagi més de 200 cares. A més de les cares, en cada recó del temple pots apreciar la infinitat de detalls que hi ha, és una autèntica obra d’art pels amants de l’escultura.
Temple Ta Prohm
És l’únic temple que està tal com el van trobar. La majoria han estat restaurats i els hi han tret la selva de sobre, aquest en canvi, l’han deixat tal qual, per a que el visitant pugui apreciar el poder de la natura. A més, segurament sigui el més famós, ja que, ha sortit a la famosa pel·lícula de “Tomb Raider”.
Aquesta ha estat la nostra última parada en el viatge, un viatge de 8 mesos per tot el món, on hem pogut descobrir tantes coses que ni ens podíem imaginar abans de marxar. Moltes gràcies a tots vosaltres per seguir-nos, però tranquils, que la història no s’acaba. Anirem fent més posts sobre coses tant o més interessants, estigueu atents!
Ànnia i Albert