Si mai us pregunten: Quina creieu que és la ciutat més caòtica, viva, moguda i amb més caràcter del món? Segurament no aniríeu desencaminats si dieu que és Bangkok.
Bangkok és moltes coses, inclús algunes relacionades amb activitats il·lícites, però a part d’això, és una de les ciutats que més ens ha captivat del món.
Context històric
Comencem pel principi, Bangkok no sempre ha estat el que és ara, una de les ciutats més importants d’Àsia. Durant molts anys va ser un enclavament comercial i comunitat portuària, sempre a les ordres de l’imperi regnant de l’època.
Primer del regne de Sukhothai, una ciutat estat que va dominar la zona, fins a conquerir el regne d’Angkor (Cambodja). Més tard, amb la caiguda de Sukhothai va venir el regne d’Ayutthaya. Situat al centre de l’actual Tailàndia, va dominar tot el regne de Siam (antiga Tailàndia).
Cap al 1767 cau l’imperi d’Ayutthaya a mans del Birmans. Finalment al 1782, aprofitant un cop d’estat, es situa la capital de Siam (l’actual Tailàndia) a la que coneixem com Bangkok.
Una dada curiosa de Tailàndia: és que mai ha estat colonitzat per cap potència europea. És remarcable, tenint en compte que tots els seus veïns del sud-est asiàtic han sigut colonitzats algun cop al llarg de la història.
Actualment Bangkok és una macro-urbe de més de 12 milions d’habitants.
La Bangkok dels turistes
Nosaltres vam arribar a Bangkok amb un autobús procedent de Chumphon, el port al que vam arribar des de Koh Tao. El bus va arribar a les 4 de la matinada i ens va abandonar al mig de la ciutat… Sí, vam maleir el conductor.
Ens vam dirigir cap a Kao San Road, el carrer motxiler de Bangkok. Imagineu-vos la situació, era un dissabte a altes hores de la matinada. Nosaltres anàvem amb les motxilles a l’esquena molt adormits, buscant algun hostel on caure morts. El nostre voltant era una barreja de turistes i locals tots molt contents i de festa, senyores amb carros venent menjar de tot tipus, tailandesos que se’ns acostaven per vendre’ns des de shows de pingpong fins a l’aire de la felicitat… Bé, vam trobar un hostel i vam caure-hi morts. Bangkok començava potent!
La pregunta que molta gent ens ha fet i que segurament us feu, és: I heu menjat escorpins, cucs, grills i escarabats? La resposta és força simple, no. No n’hem menjat simplement perquè no hem vist cap tailandès menjant-ne. No només no en mengen, sinó que és una fàbula que només es creuen els turistes. Intentem no ser turistes, sinó viatgers. Si algun dia mengem insectes serà perquè ens vindrà de gust, no pas perquè pensem que és una cosa típica de Tailàndia…
Mercats de Bangkok
Bangkok, si alguna cosa autèntica té són els seus meravellosos mercats. De fet, tot Bangkok és tota ella un mercat enorme, el més gran del món. No hi ha racó de la ciutat on no hi hagi menjar al carrer, productes d’imitació per comprar o tuc-tucs on pujar.
Tot i això, hi ha mercats més complets que d’altres. Un que a nosaltres ens va fascinar va ser el mercat de cap de setmana de Chatuchak. Allà hi pots trobar des d’ulleres Ray-Ban fins a samarretes del Barça, passant per bambes Nike i bosses Louis Vuitton.
Un altre mercat que ens va cridar l’atenció, no pas pel mercat en si, sinó per tot el que ho rodejava, és el mercat nocturn de Patpong. I és que al voltant del mercat hi havia altres negocis, en el que les protagonistes no eren gorres o rellotges sinó dones…
Ens va sobtar, estar passejant pel mercat i que no paressin d’acostar-se “promotors de clubs” per intentar vendre’t shows de tot tipus. Les portes de tots els clubs estaven obertes per convidar-te a passar. No mentim si diem que dretes sobre la barra de cada club hi havia una vintena de noies joveníssimes, vestides amb ben poca roba.
Tot això, per casualitats de la vida, ho vam viure justament el 8 de març, el dia de la dona. Vam estar hores reflexionant sobre tota aquella posada en escena, aquell negoci, aquelles noies. Vam marxar de Pat Pong amb mal gust de boca, preguntant-nos si totes elles estaven allà perquè realment ho volien, si tenien alguna alternativa.
Mercats als afores de Bangkok
A més dels mercats mencionats, que estan dins de la ciutat, als voltants de la gran capital n’hi ha de molt espectaculars.
Com el mercat flotant d’Amphawa, on s’aprofiten els canals fluvials que té el poble perquè hi transitin petites embarcacions plenes de menjar. S’hi poden comprar gambes, calamars o qualsevol producte de mar cuinat al moment.
I finalment, per tancar l’apartat mercats, volem mencionar el mercat del tren de Mae Klong. Per què mercat del tren? Doncs bé, perquè el mercat està situat sobre la mateixa via de tren. Quan aquest s’acosta, tothom s’espavila a treure verdures i tendals per tal que el tren no s’ho carregui tot.
Però això no és tot el que un pot fer a Bangkok. A més de tots els mercats, on el més recomanable és anar-hi sense límit horari perquè sempre se’t fa curt, hi ha infinitat de temples.
Temples de Bangkok
Els més espectaculars i que nosaltres vam visitar, són:
- Wat Arun: Amb la seva stupa (torre principal) de més de 80 metres fa que aquest temple sigui tota una celebritat a Bangkok. Desgraciadament, nosaltres el vam trobar en obres.
- Wat Pho: Un dels icones de Bangkok i del budisme en general. El seu Buda estirat recobert d’or, de més de 43 metres d’allargada, és tot un símbol.
- Wat Phra Kaew: Dins del palau imperial, és el més espectacular. A l’entrar, són molt restrictius amb les mesures de seguretat i formalismes estètics.
Bangkok és una de les ciutat més cosmopolites del món. El millor és perdre’t per dins seu, nosaltres vam intentar perdre’ns molt! Caminant, amb tuk-tuk, autobús públic o taxi-boat. Sempre trobaràs aquell raconet que la fa especial, ens ha enamorat!
Ànnia i Albert